aug.
11.

Első napi ajánló - augusztus 12.

A Tankcsapda frenetikus születésnapi bulija, valamint a nulladik napi rasszizmusellenes koncertsorozat után többek között a Calexico, a White Lies, Pete Tong, Lily Allen és a viághírű La Fura dels Baus társulat utcaszínháza várja a fesztiválozókat az idei Sziget első napján.

A szerdai nagyszínpados programok az IAMX fedőnév mögé rejtőző Chris Corner extravagáns elektro-bemutatójával indulnak délután háromkor. A Nouvelle Vague  fél ötkor startoló pret-a-porter showja előtt az ex-Sneaker Pimps-es divatdiktátor először mutathatja meg a magyar közönségnek miként lehet Walt Disney világát egy adag rúzzsal, némi cinizmussal és kreativitással az elektronikus zene merész szintetikus formáihoz igazítani. A brit és a francia elektronikus zene krémjének performansza után a Ska-P brigádja veszi át az irányítást a Sziget első számú bulihelyszínén. A 2005-ben illegalitásba vonult  madridi munkásfenegyerekek három év csend után idén tértek vissza a nemzetközi skamozgalomba a Lagrimas y Gozos című albummal, így a magyar rajongók az első körben tesztelhetik a Ska-P felfrissített produkcióját a Sziget nyitónapján. A Ska-P izzasztó maratonja után fél nyolctól a szigetlakók a Travisszel, a Radioheaddel, a Coldplayjel és a Keane-nel rokon Snow Patrol romantikus rock szeánszán fújhatják ki magukat Lily Allen, a popzene legújabb üdvöskéjének koncertje előtt. Lily Allen a világ legnagyobb fesztiváljai után (Glastonbury, T in the Park, Roskilde) ezúttal a Sziget közönségét csábítja majd el tehetségével és idén megjelent második stúdióalbumának (It's Not Me, It's You) elbűvölő popslágereivel.

A Világzenei Nagyszínpadon az első nap délután öt órakor indul a világzenei körmenet a zaire-i gitáros-énekes So Kalmery koncertjével, aki saját fejlesztésű brakka zenéjével varázsolja el a Sziget-lakókat. So Kalmeryt a színpadon Magyarország kedvenc etno-rock zenekara, a Napra váltja negyed hétkor, majd következik a tízéves fennálását itt ünneplő Oi Va Voi hagyományos kelet-európai és jiddis zenékkel kevert techno előadása. Zárásként pedig az utóbbi idők legjobban ünnepelt világzenei produkciójára pöröghetnek fel a fesztiválozók; este fél tíztől a Világzenei Nagyszínpad az amerikai Calexicóé! 

Akik délután ötkor So Kalmery brakkája helyett inkább a Rewind DJ-i és a Másfél szerelméből megfogant d'n'b és jungle fejlesztéseknek tennék ki inkább a szervezetüket, azok délután ötkor az idén először összhangban működő A38-WAN2 Színpadot vegyék célba, ahol az Uno y Medio tart hangfoglalást a jezett időpontban. Egy órával később ez a helyszín egy újabb friss drum'n'bass formációt lát vendégül, este hatkor a Lengyelország első számú bébiételéről elkeresztelt Miloopa zenekar lakatja jól majd közönségét Portishead-, Moloko-, és Kosheen-szerű elektropop csemegéivel a Harcsa Veronika Quartet fél nyolckor kezdődő koncertje előtt, melyet  a hollandiai székhelyű Mala Vita frangol, spolasz és boszniánó nyelven megszólaló reggae, punk és polka elemekkel kevert ska játékai követnek majd bő másfél órával később. A Mala Vita balkanizáló programja után Nagy-Britannia legtrendibb indie zenekara, a White Lies veszi majd birtokba az A38-WAN2 színpadot. Az Arcade Fire-rel, az Echo & the Bunnymannel, az Interpollal és az Editorsszal rokon londoni együttes koncertjén a fesztiválozók az indei zenei színtér egyik legaktuálisabb produkcióját tombolhtaják végig, olyan halhatatlanságra törő alter rock slágerek keserédes atmoszférájában feloldódva, mint az Unfinished Business, a Farewell To Fairground vagy a To Lose My Life. Az A38-WAN2 barátság első napját pedig az alkalomhoz illően a Žagar zenekar koncertje zárja hajnali egykor.

Az egész napos, egészséges zúzdát minden szigetelő számára idén az MTV Headbangers Ball - Rock Színpad biztosítja, ahol délután három és hajnali négy között egymást váltva tépik a húrakat a legkiválóbb hazai, illetve külföldi metálosok/rockerek. The Hated Tomorrow, Auslander, Prosectura, Beatrice, Pál Utca Fiúk, Alvin és a Mókusok a sorrend délután háromtól este fél tízig, amikor is színpadra lép a tizenöt éves története során eddig nyolc nagylemezt megjelentető német punkzenekar, a Donots. Az ibbtowni rockereket este tizenegykor skandinávia egyik legrégebbi rockzenekara, a több mint húsz éve aktív svéd Backyard Babies váltja az MTV Headbangers Ball - Rock Színpadon, a Junkies és a Jacked hajnali rock borzongásai előtt.

A szintetikus hangok szerelmesei fél nyolckor a naplementék elektronikus zenei aláfestésének szakértőjével, a Café Del Mar-os José Padillával kezdhetik magukba szívni a neofényeket, majd Igor Do'urden és Collins & Behnam pörgeti a bulit Paul Rogers éjféli száguldásáig, melyet a klubkultúra egyik legismertebb DJ-jének partyja követ hajnali fél kettőkor. Az Essential Selection műsorvezetője Pete Tong, akit hetente több mint 12 millióan hallgatnak világszerte, tavaly mozgatta meg a magyar közönséget a budapesti metróban tartott exklúzív partijával, hogy az idei Szigeten kimeríthetetlen dance ötlettárát ismét beveztve szaporítsa tovább hazai rajongóinak számát. A Burn Party Aréna első napi bulimaratonját pedig Hot X fellépése zárja fél négykor.

A zenés programok mellett érdemes figyelemmel kísérni az idei Sziget páratlan színházi programját is; az első napon például a világ leglátványosabb színházi produkciója, a La Fura dels Baus utcaszínháza mutatkozik be a Sziget közönségének este tizenegykor - aki valamiért nem lehet ott a premieren, megnézheti őket később is, hiszen a Sziget alatt minden nap bemutatják előadásukat. (sziget/fesztival)

Címkék: sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://fesztparty.blog.hu/api/trackback/id/tr611303333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása